MENÜ

Mindennapok
Ami az élet és ami ahhoz kell.

Csokoládés sajttorta

Hozzávalók: 8 dkg graham keksz morzsa 1 evőkanál kakaópor 1 evőkanál cukor 2 evőkanál vaj 10 dkg felaprított étcsokoládé 2 evőkanál tejszín 25 dkg krémsajt 10 dkg cukor 1 tojás 1 teáskanál vanília-kivonat Elkészítés: 1, Keverjük össze a graham keksz morzsákat a kakaóporral, cukorral és a megolvasztott vajjal. 2, A keveréket simítsuk bele egy mini (10 cm átmérőjű) tortaformába. 3, Olvasszuk fel a csokoládét és keverjük el a tejszínnel, krémsajttal. 4, Verjük fel a tojást és adjuk hozzá a vanília-kivonatot, majd ezt is adjuk a csokihoz. 5, A csokis masszát öntsük a kekszes alapra. 6, Előmelegített sütőben, 165 fokon körülbelül 45-60 percen át süssük. undefined

eper puding

Hozzávalók: 1 csésze eper - pépesítve 2 evőkanál cukor – kevésbé édes szájúak el is hagyhatják 1 mokkás kanál vanília kivonat 3 tojásfehérje Elkészítés: 1, keverjük össze az eper pürét, cukrot és vaníliát 2, verjük fel a tojásfehérjét és keverjük össze az eperrel 3, öntsük ki kicsi, hőálló tálkákba 4, 175 fokra előmelegített sütőben süssük míg aranyos nem le

sz a teteje – kb. 12 perc

Klasszikus tiramisu

Hozzávalók: 1/2kg m

ascarpone sajt 2 csomag babapiskóta 4 tojás 3-4 ek. kristálycukor kávé konyak cukormentes kakaó Elkészítés: A tojássárgájába 3-4 ek. cukrot robotgéppel elkeverek, belekanalazom a mascarponét és továbbdolgozom a ro

botgéppel. A tojásfehér

jébe kevés cukrot teszek, és robotgéppel kemény habbá verem. Fakanállal lágyan belekeverem a fehérjét a mascarponés tojásos krémbe. Kb. 2 bögrényi kávét csinálok, bele 1-2 kupaknyi konyakot öntök. A babapiskótát belemártogatom a konyakos kávéba mindkét oldalán, gyorsan kikapom, nehogy megszottyanjon. Nagy tálba sűrűn lerakosgatom az áztatott babapiskótát, rá egy sor krémet teszek, újra b

abapiskóta, újra krémezek, amíg el nem fogy. Krémmel fedem be a tetejét. Átszitált cukormentes kakaóport szórók a tetejére. Legalább 24 órára hűtőbe teszem. Garantáltan mindenkinek ízleni fog!

Tanácsok: Érdemes a tálalás előtt 1-1,5 nappal elkészíteni, különben kissé folyós lesz a nagy napon. Persze úgy is finom, csak kevésbé esztétikus.

 

Tina féle túró rudi recept Kategória: Sütemények, édességek

Hozzávalók: 1/2kg túró, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, 1 tasak étkezési zselatin, 2 dl tejföl, 1 csomag étkezési csoki (Katica), extrák: lekvár vagy mazsola. Elkészítés: A túrot a tejföllel, a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverem. Felfőzöm a zselatint, beleöntöm a túróba, majd jól elkeverem. Őzgerinc formába öntve irány a mélyhűtő. Kb3óra múlva megdemed, de vigyázat, nem szabad, hogy megfagyjon! Az őzgerincből kivéve egy tálra rakom, a csokit felolvasztom, és a végén jól nyakon öntöm vele. Tanácsok: Extra: Ha úgy rakod az őzgerincbe ezt a kész túros masszát hogy az őzgerincbe csak a felét rakod, utána rá egy réteg lekvár és utána rá a maradék túró, úgy a legfincsibb.

 

Sport szelet ( keksz alapból) recept Kategória: Sütemények, édességek

Hozzávalók: 50 dkg háztartási darált keksz 4 evőkanál kakaópor 25 dkg vaj 2 dcl tej 20dkg kristálycukor 1 rumaroma 1 tábla étbevonó 3 evőkanál olaj Elkészítés: 1. a kekszet + kakaót összekeverem. 2. vajat + cukor + tej összekeverem és megmelegítem hogy a cukor elolvadjon, ezután hozzáadom a rumkivonatot. 3 ezt hozzáadom a kakaós kekszhez és összekeverem. egy tepsi tetején elnyújtom ezt a masszát. és a bevonót ráteszem a tetejére. ha a bevonó megdermedt akkor lehet szeletelni. Tanácsok: egy kis időre 30 percre hűtőbe tesszük akkor jobb szeletelni. Elkészítési idő: 25 perc

Egy tojásos csokis muffin recept Kategória: Sütemények, édességek

Hozzávalók: 1 tojás, 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, 2 és fél dl tej, 1 csg. sütőpor, 5 dkg Rama, 5 dkg kakaópor, 1 csg. vaníliáscukor Elkészítés: A cukrot, vaníliáscukrot a margarinnal habosra keverem, miután elolvadt a cukor, beleteszem a tojást, és még keverem. Ezután hozzáadom a lisztet, sütőport, kakaóport, majd legvégén a tejet. Simára keverem. Muffin formába, vagy őzgerincbe töltöm, és kb. 20 perc alatt megsütöm.

Tanácsok: A lisztbe belekeverem a sütőport, és csak ezután teszem bele a masszába. Mikor már a lisztet is hozzáadom, nem robotgéppel keverem, csak fakanállal. Nekem tovább tartott a sütés mint 20 perc, mert belül nem akart megsülni. Késsel beleszúrtam a süti közepébe, és ha még ragadós volt, akkor tudtam hogy nem sült meg teljesen.Elkészítési idő: 20 perc.

A legegyszerűbb lángos recept Hány személyre: 10-12

» 0,5 kg liszt » 1 kis pohár Kefír » 1 fél csomag Élesztő » 1 kiskanál só » 1 darab tojás » 1 Kefíres pohárnyi tej 0,5 kg liszt-->1 Kis Pohár Kefír-->amibe belekavarunk 1 fél csomag élesztőt és 1 kiskanál sót és 1darab tojást,és 1 Kefíres pohárnyi tejet összekavarjuk és 1 Éjszakára hűtőbe tesszük./vagy-->(Reggel megcsináljuk a Tésztát és délután 16.00óra fele már lehet sütni a lángost/-->vagy Este megcsináljuk a tésztát és majd reggel sütjük) Olajos kézzel tépjük és nyújtjuk a tésztát.

Sajtos lasagne recept Hány személyre: 4

» 4 lap zöld lasagne » 20 dkg kukorica » 10 dkg karfiol » 10 dkg sárgarépa » 10 dkg zöldborsó » 4 dl tej » 4 tojássárgája » só » fehér bors » 10 dkg reszelt sajt » 10 dkg vaj » 2 ek. liszt A zöldségeket feldaraboljuk majd forró vajon pár percig pároljuk. Ráhintjük a lisztet, belekeverjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és felfőzzük. Levesszük a tűzről, majd belekeverjük a tojássárgáját és a sajtot. Egy tepsit vajjal kikenünk, 2 lap lasagne-t belefektetünk, rásimítjuk a zöldséges keveréket, beborítjuk a maradék lasagne-val, megszórjuk sajttal, és tejszínt locsolunk a tetejére. 35 perc alatt megsütjük.

Pizza alaptészta recept Hány személyre: 2

» 40 dkg liszt » 1 dl tej » 2 kockacukor » 2 dkg élesztő » 2 ek. olaj » 1 mokkáskanál só A cukros tejben megkelesztjük az élesztőt. A lisztet egy tálba tesszük, közepébe mélyedést fúrunk, majd az élesztőt beleöntjük, és egy kis lisztet keverünk hozzá, majd megszórjuk a tetejét is egy kis liszttel. Letakarva kétszeresére kelesztjük. Belegyúrjuk a sót, az olajat, és annyi langyos vizet, hogy lágy tészta legyen. Ismét a kétszeresére kelesztjük. Utána kisodorjuk, és kikent sütőlemezre fektetjük. A tészta széle legyen egy kicsit vastagabb, mint a közepe. Tetejét olajjal megkenjük, majd rátesszük a feltétet, és 220 fokos sütőben 20-30 perc alatt megsütjük.

Cappuccino mousse recept Hány személyre: 6

» 25 dkg olvasztott fehércsokoládé » 12,5 dkg vaj » 2 tojás » 3 tk. őrölt zselatin » 3,15 dl tejszín » 3 tk. instant kávépor A zselatint két kanál vízre szórjuk, majd ha megkocsonyásodott, összekeverjük a fehércsokival, a vajjal és a tojásokkal. Ezután beleforgatjuk a felvert tejszínt, majd a mousse harmadát egy másik tálba rakjuk. A maradékba keverjük a vízben feloldott kávét, majd eloszlatjuk a kelyhekben, Végül a maradék krémet a tetejére rakjuk, néhány órára hűtőbe tesszük, majd kínálhatjuk is.

Csokoládé bomba recept Hány személyre: 3-4

» 25 db babapiskóta » 15 dkg porcukor » 20 dkg vaj » 3 db tojássárga » 3 dkg kakaó » 1-2 evőkanál rum » ízlés szerinti tejszínhab A tojássárgákat habosra verjük a vajjal meg a cukorral. Ezt követően hozzáadjuk a kakót, majd a tojások kemény habbá vert fehérjét. Végül rummal ízesítjük. A sütemény összeállításához veszünk egy tetszés szerint tálat (pl.: üvegtálat), majd kezdésként az összeállított krémből egy réteget terítünk rá. Erre egy sor babapiskóta kerül és ezt a folyamatot folytatni, addig ameddig van krém és piskóta. A sütemény tetejét és oldalát krémmel vonjuk be. Minimum fel napig hűvös helyen tartjuk és tálalás előtt a tejszínhabbal díszítjük.

Csokoládés álom recept Hány személyre: 4

» 1 csomag csokoládé ízű pudingpor » 5 dkg cukor » 4 dl tej » 5 dkg fehér csokoládé » 2 dl hideg tejszín » 1 csomag vanillincukor » 4 ek. konyak A tejbe öntjük a pudingport, majd addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. Ekkor letakarjuk, és megvárjuk, amíg kihűl. Eközben a csokoládét felaprózzuk vagy egy reszelő segítségével lereszeljük. A tejszínbe öntjük a vanillincukrot, és kemény habbá verjük. Az időközben kihűlt pudingba öntjük a konyakot (ízlés szerint), majd beleteszük a tejszínhabot és a csokoládét is. Az egészet alaposan összekeverjük, majd fagylaltos kelyhekben tálaljuk.

Lebbencs leves

Hozzávalók: 10-15 dkg lebbencstészta 50 dkg burgonya 15 dkg kolozsvári szalonna 2 fej vöröshagyma 1 paradicsom 1 paprika 1 dkg zsír pirospaprika só A szalonnát kb. fél cm-es vagy picivel nagyobb kockára vágjuk, és megpirítjuk kevés zsíron. Ezurán beletesszük a kockára vágott hagymát, és világosbarnára pirítjuk. Leszűrjük, a szalonnát és hagymát félretesszük, a zsíron barnára pirítjuk a kb 1,5 cm-es darabokra tördelt lebbencstésztát. Ezután beletesszük a megtisztított és 1,5 cm-es kockákra vágott krumplit, a négy darabra vágott paradicsomot és a kb. 2 cm-es laskára vágott zöldpaprikát, rátesszük a hagymás szalonnát, megforgatjuk párszor, meghintjük egy kávéskanál pirospaprikával, jól elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy kb. kétszeresen ellepje és megsózzuk. Húsz perc alatt megfő. Nagyon finom, igazi magyaros étel. Ha a szalonnával belesütünk egy szál karikára vágott parasztkolbászt, még finomabb lesz, önálló ételnek

iMájgaluskaleves

Hozzávalók: 1 vöröshagyma 2 dundi sárgarépa 2 petrezselyemgyökér 3 evőkanál olaj 1 csokor petrezselyem 1 húsleveskocka vagy 1 kiskanál só 1 mokkáskanál darált cseresznyepaprika a májgaluskához: 2 zsemle tej a zsemle áztatásához 20 dkg máj 2 tojás fél vöröshagyma 1 evőkanál olaj fél csokor petrezselyem só őrölt bors majoránna 1 púpozott evőkanál liszt A hagymát, a sárgarépát meg a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, az előbbit finomra, a kétféle répát egycentis kockákra vagy kisujjnyi hasábokra vágjuk. A hagymát az olajon megfuttatjuk, a zöldséget rászórjuk, és kevergetve 2-3 percig pirítjuk. A fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, majd 1,5 liter vízzel fölöntve szinte teljesen puhára főzzük, a leveskockát is belemorzsoljuk. Közben a zsemlét beáztatjuk, kifacsarjuk, és a kisebb darabokra vágott májjal együtt ledaráljuk. Célszerű a darálóba előbb a májat tenni, azután a zsemlét, hogy inkább az utóbbiból maradjon benne. Persze, az az igazán jó megoldás, ha az áztatott zsemlét - mert mind kell a gombóchoz - egy kis darabka száraz kenyérrel nyomjuk ki a darálóból. A tojásokat beledolgozzuk. A hagymát lereszeljük, az olajban a fölaprított petrezselyemmel együtt megfuttatjuk, majd a májas masszához adjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a majoránnával fűszerezzük, és a lisztet is hozzákeverjük. Egy kiskanalat a fövő levesbe merítünk, majd a májas keverékből kis galuskákat szaggatunk a levesbe; amihez a fele is elég. A többi masszát enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, kihűtve lefagyasztható. Ha feljöttek a felszínére, még 3 percig f

Bounty szelet II.

Hozzávalók * Tészta: * 15 dkg porcukor * 25 dkg liszt * 1 tojás * 12.5 dkg margarin * 1 cs. sütőpor * 1 ek. kakaó * * Kókuszos töltelék: * * 6 tojásfehérje kemény habja * 25 dkg porcukor * 25 dkg kókuszreszelék * * Sárga krém: * * 6 tojássárgája * 3 ek. liszt * 3 dl tej * 12.5 dkg margarin * 15 dkg porcukor * * * * 1 db étcsokis tortabevonó Recept A sütőporos, szitált lisztet összemorzsoljuk a margarinnal,hozzáadjuk a cukrot, kakaót, tojásokat, s összegyúrjuk. 2 lapra nyújtjuk. Az egyiket kikent, lisztezett közepes tepsibe fektetjük. A kókuszos töltelék hozzávalóit összekeverjük úgy, hogy ne törjük össze a habot, ráöntjük a tésztára. Erre jön a tészta másik fele, és előmelegített sütőben kisütjük. A kihűlt tésztára jön a sárga krém: Ehhez a tejet felforraljuk, felöntjük vele a liszttel, cukorral elkevert tojássárgáját, s sűrűre főzzük. Ha kihűlt, elegyítjük a habosra kavart margarinnal. Tetejét tortabevonóval leöntjük. Bounty szelet II.őzzük. A kész levest, ha kell, utánasózzuk, végül cseresznyepaprikával ízesítjük.s megteszi. Ekkor kevesebb vízzel csináljuk. Puncs szelet Hozdik Henrietta receptje Hozzávalók * Alap: * * 3 db * 3 tojásos piskótát sütünk (3 tojás, 3 kanál porcukor, 3 kanál liszt, sütőpor). Recept Töltelék: 1 csomag vaníliás pudingot 2,5 dl tejjel felfőzünk. 25 dkg margarint és 25 dkg porcukrot a krémmel összekeverünk. Beleteszünk 1 rumaromát, 2 kanál lekvárt, apróra vágott meggyet, és 1 piskótát is belemorzsolunk. A másik piskótát lekvárral megkenjük, rátesszük a tölteléket, majd újra lekvárt kenünk a töltelékre, végül ismét piskóta következik. A tetejére a máz kerül: 25 dkg porcukrot, 3 kanál citromlét, 2 kanál meggylét jól kikeverünk hidegen, majd a sütire kenjük. Megvárjuk, míg megszilárdul, majd szeleteljük és tálaljuk.

 

Kinder Bueno Hozzávalók *

Hozzávalók: * 6 db tojásfehárje * 6 ek cukor * 1 ek étolaj * 2 ek liszt * 2 ek zsemlemorzsa * 1/2 csomag sütőpor * 15 dkg vágott dió * 1/2 üveg mogyorókrém * háztartásikeksz * Krém: * 6 db tojássárgája * 25 dkg cukor * 1 csomag vaníiliás pudingpor * 3 ek liszt * 10 dkg csokoládé * 25 dkg margarine * 2 dl tejszín Recept A tészta hozzávalóit összekeverjük, tepsibe tesszük és megszórjuk a vágott dióval, majd megsütjük. A meleg tésztát megkenjük mogyorókrémmel. A tejből, tojássárgájából, cukorból, vaníliás pudingporból és a lisztből krémet főzünk, elfelezzük. Az egyik felébe belekeverjük a megolvasztott csokoládét. Kihűtjük. A margarint két részre osztjuk és belekeverjük a sárga és a csokis krémbe. A tésztát megkenjük mogyorókrémmel, majd rákenjük a sárga krémet, ezt beborítjuk tejbe mártogatott háztartási keksszel, erre jön a csokis krém. A tetejére a 2 dl tejszínből vert kemény habot tesszük.

Háromszoros élvezet Hozzávalók

* Tészta: * 7 tojásfehérje * 1 cs. sütőpor * 20 dkg cukor * 15 dkg darált dió * 4 ek liszt * Krém: * 7 tojássárgája * 2 cs.vaníliás pudingpor * 6 dl tej * 25 dkg porcukor * 25 dkg vaj * 10 dkg tejcsoki * háztartási keksz * rum * kávé * 0,5l növényi tejszínhab * csokireszelék * Recept A tésztához a tojásfehérjét habbá verjük és belekeverjük a többi hozzávalót. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük, a piskótához hasonlóan. A krémhez a tojássárgáját a pudingporral és a tejjel sűrűre főzzük, ha kihűlt összekeverjük, a porcukorral habosított vajjal. A krém felébe belekeverjük a felolvasztott tejcsokit. A kekszet rummal ízesített kávéba áztatjuk. Az összeállításnál a sorrend: tészta - vaníliás krém - rumos-kávés keksz - tejcsokis krém. A tetejére tesszük a habbá vert tejszínhabot és étcsokit reszelünk rá. Hűtőbe dermesztjük legalább 1 órát, majd tálaláskor vízbe mártott késsel szeleteljük. Tipp: magas falú tepsiben célszerű készíteni, mert nagyon magas sütemény lesz. Egyszerű, és nagyon ízletes vendégváró édesség.

Kávés diós kocka Hozzávalók *

Hozzávalók a tésztához: * 6 db tojásfehérje * 12 dkg cukor * 20 dkg darált dió * 3 evőkanál rétesliszt * él zacskó sütőpor * * Töltelékhez: * 6 db tojás sárgája * 20 dkg porcukor * 1 csomag vaníliás cukor * 15 dkg étcsokoládé 1 * 5dl feketekávé * 15 dkg margarin * * Díszítésre: * csoki dara * 25 db fél dióbél. Recept A felvert tojásfehérjékhez hozzáadjuk apránként a cukrot, diót, lisztet és sütőport. A masszát kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 25 percig sütjük 170 fokon. Én 30 x 22 cm-es tepsiben sütöttem. A tojás sárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a csokit darabokban, és a kávét. Folyamatos keverés mellett kis lángon főzzük, amíg besűrűsödik. Ha kihűlt az összekevert, felhabosított margarinnal összekeverjük és rákenjük a tésztára. Megszórjuk csoki darával, és egyenletesen elhelyezzük rajta a dióbelet. Hűtőbe tesszük 2-3 órára.

Kókusz szelet

Hozzávalók * Tészta: * 30dkg liszt, * 1/2 cs sütőpor, * 2 ek kakaópor, * 15 dkg porcukor * 1 tojás, * 15 dkg margarin * * Töltelék: * 6 db tojásfehérje, * 20 dkg porcukor, * 20 dkg kókuszreszelék * * Krém: * 6 tojás sárgája, * 3 ek liszt, * 3 dl tej, * 4 cs van.cukor, * 25 dkg margarin, * 20 dkg porcukor, * csoki reszelék Recept Elkészítés: A tészta hozzávalóit a megadott sorrendben összekeverjük, majd 2 db félkeménységű cipót formálunk belőle. Ha nem akar összeállni, akkor tegyünk bele 2-3 ek tejet. A tojásfehérjéket habbá verjük, beleöntjük a porcukrot és jól elkeverjük. A kókuszt is belekeverjük. A két cipót vékonyra kinyújtjuk a tepsit kikenjük margarinnal és beleterítjük az egyik lapot. Rákenjük a kókuszos tölteléket, beterítjük a másik lappal. Közepes lángnál 20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. A krém készítése: a tejet elkeverjük a tojássárgákkal, a cukorral, liszttel, és sűrű krémet főzünk belőle, majd hagyjuk kihűlni. A margarint a porcukorral elkeverjük, a kihűlt krémet hozzáadjuk, és csomómentesre eldolgozzuk. Ezt a krémet rákenjük a kihűlt tészta tetejére, csoki reszelékkel megszórjuk.(a közepe olyan lesz mint a bonty csoki)

Piramis szelet

Hozzávalók * A tésztához: * 15 dkg liszt * 12 dkg porcukor * 6 tojás * A krémhez: * 1 dl tej * 1 dl tejszín * 20 dkg margarin * 20 dkg cukor * 2 tasak vaníliás cukor * 10 dkg kakaópor * 6 cl rum * A bevonáshoz: * 20 dkg étcsokoládé * 10 dkg vaj Recept A tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, a lisztet és a kemény tojásfehérjehabot óvatosan belekeverjük. Margarinnal kikent, liszttel meghintett tepsiben vékony lapot sütünk. Ha kihűlt 6 darab 12 cm vastag csíkokra vágjuk. Közben a tejszínt és a tejet felforraljuk cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a kakaóport, és állandó kevergetés mellett jól kiforraljuk. A tűzről levéve kézmelegre hűtjük, majd rummal ízesítjük, és margarinnal habosra keverjük. Öt tésztacsíkot összeragasztunk a krémmel. Ügyeljünk arra, hogy a krém és a tészta vastagsága megegyezzen. Az így előkészített tésztát hűtőben pihentetjük, majd hosszában ferdén félbevágjuk. A két fél háromszöget egymás felé fordítva krémmel összeragasztjuk. A hatodik csíkot egy kevés krémmel megkenjük, majd erre tesszük a piramis formájú süteményt. 25 percre hűtőbe tesszük. Vízgőzön felolvasztott, vajjal elkevert csokoládéval bevonjuk. Mikor a csokoládé megdermedt, óvatosan 1 cm széles szeletekre vágjuk.

Kinder Pingui

Tésztához (2 laphoz): * 6 tojás * 6 ek cukor * 6 ek melegvíz * 6 ek liszt * 2 ek keserű kakaópor * 1 cs sütőpor Tejszínes krémhez: * 5 dl tejszín (Hulala) * 1 cs étkezési zselatin * 1 ek folyékony méz * 1/2 kk vaníliaaroma Csokoládés krémhez: * 15 dkg csokoládé * 10 dkg margarin * 1 ek víz * 2 ek olaj Bevonathoz: * 20 dkg étcsokoládé * 10 dkg margarin * 3 ek olaj * 1 ek víz * 1 ek porcukor elkészítés 1. A tésztához a tojások sárgáit fehéredésig keverjük a cukorral, apránként adjuk hozzá a vizet, és keverjük bele a sütőporos, szitált lisztet. 2. A végén a kakaóport szitáljuk bele, és lassan elegyítjük a masszával, majd a tojások keményre vert habját is óvatosan keverjük hozzá. 3. A tepsit olajozzuk ki, béleljük ki sütőpapírral. 4. Felezzük el, majd előmelegített sütőben 200 °C-on a 2 lapot süssük ki. 5. A zselatint áztassuk be 6 evőkanál vízbe, 5-10 percig hagyjuk állni, míg megduzzad, majd lassú tűzön, kevergetve langyosra oldjuk fel, hogy áttetsző zselét kapjunk. 6. Közben verjük fel a tejszínt kemény habbá, és keverjük össze a zselatinnal. 7. Lassan csorgassuk bele a mézet. 8. Az alsó lapot visszatesszük a tepsibe, a krém felét egyenletesen simítsuk rá, és tegyük hűtőbe. 9. Gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét a vízzel, és amikor már felolvadt, adjuk hozzá a margarint és az olajat, és jó alaposan keverjük el, míg egyneművé válik. 10. Ha kissé lehűlt, terítsük a tejszínes rétegre. 11. Ismét tegyük hűtőbe dermedni. 12. Amikor a csokis réteg megdermed, tegyük rá tejszín másik felét, és azt is kenjük rá. 13. Erre kerül a másik lap, amit szintén csokoládéval vonunk be. 14. A süteményt tegyük vissza a hűtőbe.

Pille cukor(sthal)

Hozzávaló: 25 dkg málna 3 dl víz 1 vaníliarúd kikapargatott belseje 1 citrom reszelt héja 4 csapott evőkanál zselatin 60 dkg cukor 3 dl keményítőszörp (pl. Tesco Golden Syrup) 1 csipet só a tepsi előkészítéséhez kevés olaj a szóráshoz 1 teáskanál étkezési keményítő 2 evőkanál porcukor Kibélelünk folpackkal egy 20x30 cm-es, legalább 3 cm mély tepsit, és a folpackot vékonyan megolajozzuk. A málnát szétturmixoljuk, majd átszűrjük, hogy ne legyenek benne magok. A málnapüréhez hozzáadjuk a víz 1-ét, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a reszelt citromhéjat, aztán mérsékelt tűzön kevergetve 2-3 perc alatt megmelegítjük. Ekkor levesszük, és megvárjuk, amíg már nem tűzforró, hanem csak kellemesen meleg. Ha a beledugott ujjunkat épp csak „megcsípi", akkor lesz jó. Most hozzákeverjük a zselatint, és amikor a zselatin pár perc múlva feloldódott, az egészet átöntjük egy keverőtálba. Egy 26 cm átmérőjű teflonserpenyőbe beletesszük a cukrot, a keményítőszörpöt és a maradék vizet, aztán mérsékelt tűzön kevergetve szirupot forralunk belőle. Utána beleállítunk egy cukorhőmérőt, és keverés nélkül 2 percen át forrásban tartjuk, mert az a cél, hogy a hőmérséklete 115 C fok legyen. Amikor megvan a kellően forró cukorszirup, lassú fokozatra kapcsolt robotgéppel apránként hozzákeverjük a málnapüréhez. Ezután erősebb fokozatra kapcsoljuk a gépet, és 8-10 perc alatt az egészet felhabosítjuk. Ettől kb. a duplájára nő a térfogata. (Vigyázat, a keverék „köpködhet", érdemes letakarni a másik kezünkkel.) A pillecukor masszája ezzel elkészült. Gyorsan átöntjük a tepsibe, és ha nem simul el magától a teteje, enyhén olajos, széles pengéjű késsel egyenletes rétegben szétterítjük. A pillecukrot 1 éjszakára magára hagyjuk a konyhapulton, hogy megdermedjen. Másnap a keményítőt összekeverjük a porcukorral, szűrőbe tesszük, és a pillecukor tetejét alaposan megszórjuk vele. Ezután a pillecukrot vágódeszkára borítjuk, levesszük róla a folpackot, és a tetejére is hintünk a keményítős porcukorból. Végül olajozott késsel felkockázzuk, és a vágott oldalakat belemártjuk keményítős porcukorba, hogy ne tapadjanak.

Csokimáz sütikre recept

Hozzávalók: 12 dkg cukor, 4 evőkanál kakaó, és 4 evőkanál víz. Elkészítés: 12 dkg cukrot, 4 evőkanál kakaót, és 4 evőkanál vizet kikeverünk, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad. (Onnan lehet tudni, hogy hólyagok nőnek a tetején). Biztonság kedvéért egy kicsit cseppentsünk egy pohár hideg vízbe, és ha nem folyik szét, hanem egyben leszáll a pohár aljára, akkor már biztosan jó! Rögtön keverjünk bele egy pici vajat vagy margarint (1-2 dkg-nál ne többet, mert nem fog megkötni), és azonnal lehet a süteményre önteni. Ha van türelmünk, már csak azt kell megvárni, hogy megkössön, ha nincs, tegyük hűtőbe, ott pár perc alatt megszilárdul.

Fekete Erdő torta

Hozzávalók * 7 tojás * 6 evőkanál liszt * 8 evőkanál cukor * egy vaníliás cukor * citrom héj * 1 evőkanál kakaópor * rumos meggy (1 befőtt) * tejszínhab (0,5 l) * meggylekvár * csokidara * 1 cs. sütőpor * Recept A tojásokat szétválasztjuk. Sárgájához hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, alaposan kikeverjük. A lisztet össze keverjük a kakaóval és egy csomag sütőporral, összekeverjük a tojások sárgájával, majd végül hozzáadjuk a felvert tojásfehérjéhez. A tortaformát kibéreljük zsírpapírral, beleöntjük a tésztát, és 180 fokon készre sütjük. Mikor készen van, kivesszük a formából, hűlni hagyjuk. Mikor már kihűlt 3 lapra vágjuk. Az összes tortaformát megkenjük meggylekvárral, és szórunk rá rumos meggyet. Felverjük a tejszínhabot, majd a lapok közét megtöltjük vele. A torta tetejét is megkenjük tejszínhabbal, majd díszítjük. Az egész tortát megszórjuk csokidarával.

Trüffel hozzávalók 4 főre

* 1 ek vaj * 50 g porcukor * 2 db tojás sárgája * 1 dl tejszín * 2 ek cukor * 300 g jó minőségű étcsokoládé * 100 g mandula vagy mogyoró * keserű kakaópor a hempergetéshez elkészítés 1. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. 2. A tejszínt felforraljuk és elkeverjük benne a kristálycukrot és a reszelt csokoládét. 3. Összekeverjük a kétféle krémet és a darált mogyorót. 4. Kb. 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük, amíg megszilárdul a trüffel. 5. Kiskanál segítségével adagoljuk, és a vizezett tenyerünkkel golyókat formálunk belőle. (Nem kell 100% precizitásra törekedni.) 6. A kész trüffeleket keserű kakaóporba hempergetjük, vagy színes selyempapírba csomagoljuk. 7. Még egy fél órára a hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.

 

Szavazás

Szerintetek melyik a legfontossabb emberi érzés??
szeretet
szerelem
Asztali nézet